NIEUW: NES

Ontwikkelingspsychologie volgens Reich en Johnson

Ik ben niet zo’n fan van psychologiseren en tijdens de sessies wordt er dan ook nauwelijks gebruik van gemaakt tenzij het functioneel is. Waar ik wel een fan van ben is de ontwikkelingspsychologie van Reich en Johnson.

Heel veel situaties die problemen opleveren in ons volwassen leven zijn terug te brengen naar de eerste 6 levensjaren en de dynamiek waarin we opgegroeid zijn. Ons (neurotische) ego wordt voor een belangrijk deel opgebouwd in relatie tot onze omgeving en het is dan ook niet vreemd dat er in de sessies soms wordt ingegaan op de relatie die we hadden met onze ouders en andere invloedrijke personen uit een tijd waarin we sowieso afhankelijk waren, want dat waren we.

Intrapersoonlijk en interpersoonlijk

Het goede van de karakterstructuren van Reich en Johnson is dat ze een energetisch perspectief geven van onbewuste patronen, die, als we verder reizen op ons pad, niks met onze ouders te maken hebben. Onze ouders kunnen de patronen aan de oppervlakte hebben gebracht, net als andere mensen die we tegenkomen in ons leven, maar zij zijn niet de schuld van waar je nu inzit. Het patroon zit in jou en dient als zodanig dan ook benaderd te worden, zonder voorbij te gaan aan degenen die het patroon in jou getriggerd hebben en zonder het uitgangspunt dat er iets veranderd zou moeten worden. De patronen hebben namelijk niets met jou te maken.

De karakterstructuren van Reich en Johnson zijn archetypisch te noemen. Zodra de dynamieken ter sprake komen, herken je ze vaak direct. Bewustzijn op de structuren, hun dynamieken en hun ontstaan geven een groter bewustzijn over jezelf en leidt tot meer bewegingsvrijheid.

Cursus en cd’s

Als je meer wilt weten over de karakterstructuren, dan ben je welkom deel te nemen aan de cursus Karakter in Beweging. Verder is er genoeg literatuur over de karakterstructuren te vinden. Tevens kun je de karakterstructuren op cd via deze website bestellen.

Binnenkort vind je op BodyMindTherapy.nl ook meer informatie over de verschillende karakterstructuren.

,