NIEUW: NES

Overtuigingen en oordelen

Een overtuiging is een gedachte die voorbijkomt en waar je in bent gaan geloven. Of, beter gezegd, een overtuiging is een gedachte die gelooft in zichzelf. Ons denken is dualistisch. Aan de ene kant is daar de gedachte en aan de andere kant is daar de gedachte die zegt: “ja, dat is zo”.

Voorbeeld

Je partner zit de hele avond te zappen. De gedachte komt: “mijn partner vindt de TV interessanter dan mij”. Vervolgens hecht je jezelf aan die gedachte en kijk je kwaad naar je partner. Je bedenkt je dat hij of zij een zelfzuchtig persoon is en dat je maar een saai leven hebt. Je baalt en je gaat naar de koelkast om een hap of slok te nemen, ondertussen jezelf beklagend dat je nooit eens een leuke avond hebt.

Byron Katie

Byron Katie

Je krijgt er een vervelend gevoel van in je maag, je ogen kijken wanhopig naar boven. Dan maar een sigaret…en een telefoontje naar je beste vriend(in) om jezelf te beklagen. Aan de andere kant hoor je een zuchtend medeleven: daar is het net zo. Vreselijk toch, die man/vrouw!

Mmmm, interessant verhaal, een zelf geschapen religie waar jijzelf de grootste fan van bent. Welcome to the club!

Het Onderzoek

“Mijn partner vindt de TV interessanter dan mij”.

Is deze gedachte waar? Zodra een gedachte pijn doet, omdat het een overtuiging geworden is, kun je de gedachte onderwerpen aan Het Onderzoek.

Is het waar?

 The Work of Byron Katie is een geweldig hulpmiddel om overtuigingen en oordelen te onderzoeken of ze overeenkomen met de realiteit. Of te wel: Is het waar of is het je eigen interpretatie? Hoe ziet je leven eruit zonder dat verhaal. Meestal een stuk rustiger. Sommige mensen zeggen: “saai” of “leeg”. Een verhaal geeft een hoop commotie en soms zijn we er zo mee geïdentificeerd dat er geen leven denkbaar is zonder dat verhaal. Hoe erg kan het zijn.

“Zonder mijn verhaal is mijn leven saai en leeg…” Kun je zeker weten dat dit waar is?

 

, , ,