belichaamd bewustzijn
Belichaamd bewustzijn. Wat bedoel ik hiermee? En wat zijn de benefits?
Simpel gezegd: door je lichaam te betrekken tijdens het onderzoeken van je hulpvraag, komt er een extra dimensie bij. Een dimensie die kan leiden tot snellere “oplossingen”. Tot een “dieper duiken”. Tot het laten beklijven van je proces.
In mijn praktijk vraag ik dan ook regelmatig: “wat gebeurt er in je lichaam als je … dit zegt?” Deze vraag brengt je focus meer naar je binnenwereld. Naar wat je voelt. Of gewaar wordt in je lichaam.
Soms is een andere vraag nodig zoals bijvoorbeeld: “welk beeld komt er in je op als je … hierover spreekt?” Of is er beweging en meer ademhaling nodig. Een aanraking soms. Om vervolgens een emotie of gevoel op te merken in je binnenwereld.
Het leren kennen en bewust worden van de diverse gebieden in jezelf (fysiek, voelen, emoties en mentaal) maken dat je jezelf compléter voelt. Je staat weer aan het stuur.
Wat maakt dat we (soms) zoveel moeite hebben weer contact met ons lichaam te maken?
Wanneer we pijn ervaren of iets negatiefs, ontstaan er in het algemeen drie situaties:
- we bewegen van de pijn weg
- we denken dat we iets fout doen. Of dat de ander iets fout doet
- we gaan op zoek naar een verklaring. Een oplossing. Waarbij niet zelden de vraag voorbij komt: wat zegt dit over mij? Waar komt dit vandaan?
In eerste instantie zijn we, of liever gezegd is onze Focus of Attention, op een of andere manier bezig met het negatieve gebied. Met de pijn. En.. onze Focus raakt hiermee verstrikt. Er komt vervolgens een gevoel op van “ik”. En dat “ik” voelt niet goed. Uit balans. Gefixeerd. Er ontstaat een interpretatie al naar gelang we geconditioneerd zijn. Of getraumatiseerd. Dingen zijn ineens “niet zoals ze zouden moeten zijn”. Er komt een oordeel. “Er moet iets veranderen. In beweging gebracht worden. Er is iets niet goed. Ik ben niet goed. De situatie is niet OK. En jij ook niet.”
Vervolgens gaan we aan de slag om dat wat “niet goed is” in beweging te krijgen. Om in dat wat gefixeerd is, onderscheidingsvermogen aan te brengen. Om iets te veranderen. Bij jezelf. Bij de ander. Of in de situatie.
In dit proces leren we vaak, dat “fysiologische fixaties en ander ongemak” effect hebben op ons emotionele of mentale welzijn. En andersom, dat overtuigingen of lastige relaties effect hebben op ons emotionele en fysieke welzijn.
En… we zijn in al deze gebieden op zoek naar meer ruimte.
Wanneer er zich een verstoring voordoet in onze binnenwereld, zal onze Focus of Attention dus altijd een poging doen ons te helpen. Om te ontdekken “what’s going on”.
Kijk maar eens hoe jij dat doet als er iets vervelends gebeurt. Ga je met je aandacht naar je lichaam? Naar je emoties? Naar “hoe het zou moeten zijn..” Of zit je met je aandacht bij de ander. En heb je een oordeel? Kijk hoe het werkt in jou. Kijk met een nieuwsgierige blik. Is er ergens sprake van spanning? Angst? Een “yearning?” Een (verontrustende interpretatie) van de situatie?
Zelf introduceer ik graag als eerste een hulpbron tijdens dit onderzoek. Een hulpbron is iets van buitenaf wat je goed doet. Bijvoorbeeld een fijn geluid. Of een prettige kleur. Of iets van binnenuit. Een goed gevoel. Een mooie herinnering.
Door de Focus of Attention allereerst naar de hulpbron te brengen, en vervolgens het effect hiervan op te merken in je lichaam, gebeurt er iets opmerkelijks.
Je begint te ontspannen. Je merkt dat je (lichaam) verzacht. Je begint je bewust te worden van verschillende lichaamssensaties. Je ademhaling. Een stemming. Rust in je hoofd. Allemaal verschillende kwaliteiten die zich openbaren in je bewustzijn. Tegelijkertijd. En na een tijdje kun je die werelden, zoals ik dat noem, ook tegelijkertijd waarnemen. Dit geeft, na enige oefening, heel veel ruimte. En daar reageert je lichaam goed op.
In plaats dat de Focus of Attention gevangen blijft in ongemak en pijn, voortdurend op zoek naar een “oplossing” van het probleem, lost het probleem letterlijk op in de ruimte die ontstaan is. Er komt een uitademing. In plaats van weg te gaan bij wat er is, rust je bewustzijn bijvoorbeeld in je ademhaling. En merk je op dat je ademhaling vanzelf gaat. Vanzelf plaatsvindt. Net als je lichaam. Niemand doet iets. Het “gebeurt”. Het beweegt. Het verandert al. Zonder dat je iets doet. Kun je dat? Hoe voelt je lichaam nu? Kun je jezelf daarvoor openen?
Het is nu een goed moment om je bewust te worden dat alles plaatsvindt binnen Awareness. Al die sensaties, gevoelens, gedachten, inclusief “vastbijten in” en “weerstand bieden aan”, vinden plaats binnen Awareness. Door als het ware hiervan getuige te “zijn”, merk je op dat er vanalles gebeurt. In je. Buiten je. Om je heen. Dingen veranderen al. Er valt al licht op. Vanuit een honorerende houding kun je zien: ja, alles gebeurt al vanuit zichzelf. Kun je daarbij blijven met je ademhaling? Wat brengt dat? In je lichaam? Je stemming? Je perceptie? Kun je daarin rusten?
Je kunt je nu ergens waarnemen dat “jij niet in je lichaam zit”, maar dat “het lichaam in jou zit”. In Awareness. Dat dit net zo waar is als “in je lichaam zitten”. En dat gaat helemaal uit zichzelf. Je hebt er geen controle op. Je hoeft niets te doen. Heling kan plaatsvinden vanuit een andere Bron. Meer als iets wat toegelaten kan worden. In plaats van iets te “doen”.
Aanwezig zijn vanuit dit veld is aanwezig zijn vanuit ontspanning. Ruimte. Een groter bewustzijn. Zonder een “ik met een oordeel”. Zonder die persoon die iets buiten zichzelf of in zichzelf “moet” veranderen, zodat het kan samenvallen met iets wat “klopt”. Misschien leeft die figuur nog wel ergens in je. In dit bewustzijn. Maar je bent er niet zo mee geïdentificeerd. Je honoreert eerder al deze verschillende figuren. Bewegingen. Gedachten. Gevoelens. Ze hebben niets met jou te maken. Net zo min als een TV programma iets te maken heeft met de TV.
En… je lichaam reageert hier goed op. Er is een overgeven aan iets wat er altijd is geweest. Zonder dit “te doen”.
Dat geeft vreugde. Fysiek gezien een juicy gevoel. Een prima basis voor een diepere duik.
Door regelmatig je lichaam te betrekken in je proces, of je dat nu doet vanuit de perceptie van de Focus of Attention of als vanzelf gebeurt vanuit Awareness…
het brengt altijd een glimlach op je gezicht.
Het inzetten van hulpbronnen, ademhaling, beweging of aanraking kan allemaal helpen dit proces te ondersteunen.
ons zenuwstelsel
Je kent vast wel de uitdrukking van fight/flight/freeze & hide. Deze bewegingen vinden plaats binnen ons autonoom zenuwstelsel. En zijn reacties op externe omstandigheden. Of intern ongemak. En er zit altijd stress rondom deze reacties. Het eerste wat nodig is, is om dit systeem van f/f/f tot rust te brengen. Waarbij je zenuwstelsel langzaam maar zeker leert hoe het zichzelf kan reguleren. In balans kan brengen.
Wanneer dit gebeurt, komt een andere zenuw online. De Nervus Vagus. Deze loopt onder andere via je hart naar je gezicht. Deze “feel-good” zenuw of “sociale zenuw” maakt dat je je goed voelt. En dat je in staat bent tot prettig sociaal contact. En tot wederkerigheid in relaties.
energielichaam
Bewustwording van je lichaam en je zenuwstelsel opent de poort naar subtielere energiegebieden in je lichaam. Deze energiegebieden kun je activeren. Leren kennen. In hun fysieke en psychologische betekenis.
Door in contact te komen met deze gebieden, via een fysiek/emotioneel/mentaal proces, voel je jezelf heler. En krijg je meer contact met je kwaliteiten.
wat ga je doen?
Je leert via de voor jou juiste hulpbron contact te krijgen met de meer ontspannen en prettige delen van jezelf. Voelbaar in je lichaam. Of in je lichaamsveld.
Omdat er meer ruimte is en minder dissociatie, kun je nu werken met fixaties die opkomen. Blokkades. Patronen. En zo langzaam maar zeker te groeien naar “Getuige Zijn” in plaats van naar de wereld te kijken met het idee “dat er iets zou moeten veranderen”.
Kun je je Focus of Attention naar de ruimte, of Awareness, brengen in plaats van naar een object?
Belichaamd bewustzijn betekent allereerst dat je steeds meer de weg terug weet te vinden naar (hulp)bronnen buiten je en in je. Om zo langzaam te groeien naar momenten van eenheid, rust en vrede. En te gaan vertrouwen op de taal van je lichaam. Zowel alleen, voor jezelf, als in relatie met anderen.
misschien heb jij deze vraag ook?
Ik heb dit stukje gelezen en het lijkt op mediteren. Klopt dat?
Ja, dat heb je goed gezien. Lichaamsbewustzijn betekent actief bewust worden van je lichaamssensaties, emoties en denken. Daar hoort een zekere meditatieve houding bij.
Bij traumaverwerking werk ik ook met lichaamssensaties. Is dit hetzelfde?
Een goede vraag. Lichaamsbewustzijn begint bij bewustwording van lichaamssensaties. Ik werk verder ook met andere lagen van ons systeem, zoals ik dat noem. Ik bedoel daarmee dat ik veel werk vanuit de kennis en ervaring van de triune brain.
Het drie-enige brein bestaat uit een reptielenbrein, met zijn fysieke sensaties. Een emotioneel brein, met emoties, verwachtingen en een hechtingsstijl. Een een denkend brein, de prefrontale cortex, met niet alleen denkend vermogen over bijvoorbeeld oorzaak en gevolg, maar het domein van wilskracht, schuld en schaamte, impulsbeheersing en impulsactivatie. Door al deze lagen te betrekken in je proces, kom je tot een veel completer beeld van wat er allemaal in je binnenwereld speelt. En voel je jezelf completer.
Werk je ook met ademhaling en beweging?
Altijd afhankelijk van de persoon en de hulpvraag werk ik met ademhaling en/of beweging. Dit gebeurt vaak staand of liggend. Maar ook in je stoel.
Door meer te ademen en beweging te gebruiken, maak je ruimte in dat wat vastzit. En kun je komen tot het uiten van vastzittende emoties.
Ik ben opgeleid in onder andere het werken met karakterstijlen. En het inzetten van ademhaling/beweging, heeft een directe link met de karakterstijl die in jou georganiseerd is.
Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.
Ik zit zo in mijn hoofd. Werkt deze therapie voor mij?
Soms zijn we zover van lichaamsbewustzijn verwijderd geraakt, dat we “niets voelen”. Soms komt dat omdat we makkelijk dissociëren vanwege vaak getriggerde oude pijn. Soms zijn we van nature meer top-down georiënteerd. Dat houdt in dat we vanuit verhalen, anekdotes, informatie en gedachten richting onze emoties en gevoel bewegen. Van boven naar beneden dus. Door te werken met inquiries als:
- welk beeld heb je bij je ervaring
- wat wil je bereiken met dit gedrag
- is deze gedachte waar
- wat gebeurt er in (je lichaam/stemming) als je dit zegt
of een ander onderzoek, zak je langzaam richting meer emoties en gevoel. Je bewandelt dus simpelweg een ander pad.
walk your talk
Belichaamd bewustzijn betekent echt dat je je lichaamsbewustzijn mee gaat nemen in je dagelijks leven. Je kunt daar tijdens je sessies aandacht aan besteden. En zo langzaam maar zeker komen tot “Walk your talk”. Puur en alleen omdat dit niet anders meer kan als zaken gaan beklijven.
Ik bied daarnaast ook andere mogelijkheden aan je lichaam meer te leren betrekken in je practice. En dit te beoefenen. Zodat het ook binnen je dagelijks leven een gewoonte wordt lichaamssensaties bewust te worden.
Stuur me een mail als je een afspraak wilt maken. Of een vraag hebt. Of kijk bijvoorbeeld onder het kopje “Interessant” waar ik bepaalde behandelvormen beschrijf.
Adres:
Den Haag
Breda
Telefoon:
06 – 51 98 48 20
Email:
contact@bodymindtherapy.nl