NIEUW: NES

Het Lichaam als Poort

Het lichaam als poort

Hoe het contact met je lichaam een ingang kan zijn voor emotionele, psychische en spirituele groei.

Verdwaal je regelmatig in de hectiek van relatie- en werkdynamieken?

Heb je last van onverklaarbare en/of terugkomende fysieke klachten en wil je meer leren over de samenhang lichaam en geest…

…en op jouw situatie toegepaste tools krijgen en inzichten vergaren voor “the way out”?

Wil je op een diepgaande én ervaringsgerichte manier iets leren over ontwikkelingspsychologie, traumahealing en de werking van het brein?

Wil je je meditatiepractice aanvullen met nieuwe ingangen en technieken?

Wil je ook persoonlijke aandacht voor jouw specifieke hulpvraag?

Lees dan verder!

Waarom Het Lichaam als Poort?

Wanneer we kijken naar onze fysieke, emotionele en psychische ontwikkeling hebben we direct te maken met de ontwikkeling van onze hersenen. Onze hersenen ontwikkelen zich chronologisch: na het reptielenbrein (sensaties) komen beurtelings het emotionele brein en de neo-cortex (denken) “online”.

In de beginfase van ons leven zijn de caregivers belangrijk voor de regulatie en stimulatie/beheersing van allerlei processen in deze hersendelen. Als dit goed gaat, dan ontstaat er in het kind een capaciteit tot gezonde zelfregulatie. Dit houdt in dat het kind, en later ook de volwassene, in staat is om zichzelf in balans te brengen en te houden en daarbij in staat is tot het onderhouden van meer complexe relaties en zichzelf neer te zetten in de wereld.

Maar wanneer door allerlei omgevingsfactoren (en niemand ontkomt daaraan), stagnaties optreden, is het fijn om te weten hoe je deze stagnaties weer in beweging kunt krijgen, heling kunt bewerkstelligen op emotioneel vlak en bewustzijn kunt vergaren op complexe relatiedynamieken.

Het lichaam is daar als eerste en ingang voor. En wel om de simpele reden dat onze ontwikkeling, brein-technisch gesproken, start bij het fysiologische, het domein van het reptielenbrein. Het is dat deel in ons dat primair reageert op prikkels en waar ons fight-flight-freeze systeem zit. En dit systeem beheerst ongemerkt veel van de psychische processen, waar we later in ons leven mee te maken hebben.

Het vinden van de sleutel

Contact met je lichaam. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Dit heeft te maken met de complexiteit die ontstaat in onze hele systeem als reactie op onze omgeving. Zeker in de beginfase van ons leven zijn we afhankelijk van een veilige, voedende en supportive omgeving. Als daar structureel dingen misgaan, is dissociatie (afsplitsen van je lichaamsgevoel) een eerste en soms blijvende overlevingsreactie. Met alle gevolgen van dien.

Daarnaast speelt uiteraard onze innerlijke huishouding een grote rol in hoe we dealen en gedeald hebben met die omgeving.

Om deze reden wordt er tijdens de cursus eerst aandacht besteed aan wat voor jou een goede sleutel is om weer contact te krijgen met je lichaam. Vandaar uit betreed je het landschap van jezelf. En gaan we op reis. Een reis die kan van start kan gaan vanuit de erkenning wat er is. En daardoor meer gegrond is in het moment zelf.

Werkwijze

Via meditatie, inquiries, korte structuren (oefeningen) en persoonlijke aandacht gaan we eerst onderzoeken wat voor jou een passende manier is om contact te maken met je lichaam en te arriveren bij de poort. Met kleine huiswerkoefeningen, afgestemd op jouw persoonlijke hulpvraag, krijg je de kans dit proces meer te laten beklijven.

 Omdat iedereen waarschijnlijk wel iets onderweg tegenkomt wat aandacht verdient om verder te kunnen gaan, krijg je de gelegenheid tot een wat groter moment van aandacht. Hierin onderzoek je alleen of met behulp van anderen wat er nodig is om verder te gaan. Vaak gebruik ik hier kleine opstellingen voor of een wat meer toepasselijk lichaamsgerichte interventie.

Wanneer we meer contact hebben met ons lichaam, zijn we zowel in staat onszelf op een diepere manier te ervaren, alsook deze ervaring toe te laten. Meditaties, oefeningen en symbolen helpen ons hierbij. Ook nu zul je weer van alles tegenkomen. Maar meer vanuit erkenning en een groter bewustzijn. Zo kunnen we intern opgroeien naar meer verbinding met onszelf en de ander. Zaken worden dan minder persoonlijk en meer ingebed in het collectieve veld, waar we allemaal deel van uitmaken. Dat geeft rust, ruimte, lichtheid en vreugde

 Voor wie is deze cursus bestemd?

Voor iedereen die zich aangesproken voelt door deze informatie.

Voor iedereen die op een diepgaande manier inzicht wil krijgen in zijn of haar problematiek, waarbij je klacht meer als “dynamisch”wordt gezien i.p.v. “een fixatie” (waar je zo snel mogelijk vanaf moet)

Voor mensen die met mensen (willen gaan) werken en een breder draagvlak zoeken voor hun expertise en zich nieuwe tools eigen willen maken

Voor iedereen die op een gegronde manier een nieuwe start wil maken

Voor iedereen die zich herkent in de slogan:

Zelfregulatie = Zelfmedicatie = Zelfredzaamheid”

Praktische informatie

Locatie Zuiderlicht Breda

Data in 2021 To be announced

De cursus bestaat uit 4 avonden en twee dagen.

Tijden avonden van 1900-2200

zaterdagen van 1100-1700

Kosten € 325.00* inclusief lesmateriaal op papier en digitaal.

De kosten van de kennismakingsdag zijn € 45.00 inclusief lesmateriaal. Je krijgt € 20.00 korting als je vervolgens meedoet met de gehele cursus.

* onder enkele voorwaarden is reductie mogelijk, vraag naar de mogelijkheden

, , ,