06 – 51 98 48 20 contact@bodymindtherapy.nl

inner worlds

Bij intrapsychisch werk verken je je binnenwereld. In het algemeen is het zo, dat wanneer we via onze zintuigen informatie ontvangen uit de buitenwereld, dit een reactie oplevert in onze binnenwereld. We vinden iets prettig of onprettig. Sommige dingen geven ons rust. Andere dingen activeren ons.

Wanneer de informatie van buitenaf niet al te verstorend is, dan zal ons zenuwstelsel in staat zijn zichzelf na een korte schrikreactie of activatie, weer in balans te brengen. Te reguleren.

Maar niet alles van buitenaf is op ons afgestemd…

Je kent het vast wel. Je bent in een drukke omgeving en je wordt zelf ook druk. Mogelijk verlies je zelfs een beetje het contact met jezelf. Of iemand zegt iets vervelends tegen je en je weet niet goed hoe je hier constructief op kunt reageren. Of je wordt geraakt door iets. En je bent daar achteraf nog een tijdje mee bezig.

Wanneer zaken van buitenaf in een bepaalde mate verstorend zijn, dan zal er in onze binnenwereld een schok optreden. Een schrik die soms een blijvend karakter kan hebben. Een deel van ons zenuwstelsel komt in een “shut down” terecht. Of er ontstaat een grote opwinding. Een onrustige omgeving, variërend van bijvoorbeeld lawaai en chaos tot onvoorspelbaarheid en ruzie of juist de afwezigheid van enig leven, maakt dat ons lichaam/zenuwstelsel uit balans raakt. Dat gebeurt nu, als volwassene. Maar dat gebeurde ook vroeger. Als kind.

Als volwassene kan je vaak zien, dat hetgeen nu om je heen gebeurt, niets met jou te maken heeft. Dit maakt dat je sneller zult tot zelfregulering kunt komen. Of daar op zijn minst pogingen toe doet. 

Maar het jong kind, dat je ooit was, kan nog niet zien dat het onderdeel is van een omgeving: het is de omgeving. En alles wat dan gebeurt, voelt als persoonlijk. Ook als het niets met jou te maken heeft. De kans op zelfregulering is dan klein.

De fixatie en fight, flight en freeze reacties, die als vanzelf opkomen in een niet afgestemde omgeving, komen niet uit zichzelf tot rust. Het kind heeft daarvoor een ander (de caregivers) nodig.

Ontbreekt echter deze hulp tot regulatie, dan houdt de spanning aan. Ons systeem blijft onrustig als gevolg van een schrik die niet opgelost is. We staan op het gaspedaal en rem tegelijkertijd. Er ontstaat een fixatie. De eerste bouwstenen voor ons karakter worden gelegd. En.. niet zelden worden we in ons volwassen leven getriggerd op deze fixaties.

Emoties raken verstoord. En zijn vaak vermengd met een gevoel van “anxiety”. Waardoor we emoties of niet uiten of juist met veel te veel lading naar buiten brengen. Dat werkt over het algemeen niet constructief in onze relaties…

Mentaal kunnen we verward zijn. Soms zijn we niet in staat om verder te kijken dan onze neus lang is. En bijten we ons vast in telkens hetzelfde verhaal. We hebben misschien veel kritiek op onszelf. Of op anderen. Misschien zijn we niet te stoppen in een almaar voortdenderende trein. Druk, druk, druk.. Of we draven door in vergaande rationalisaties van oorzaak en gevolg. Of er is een doemdenken.

Dit hele interne landschap, wat in de diepte gebaseerd is op een verstoring in ons zenuwstelsel, zou je ons karakter kunnen noemen. En dit karakter is niets meer en minder dan een overlevingsmechanisme. Niets mis mee. Maar het vraagt om helderheid. Onderzoek.

Leren kijken wat er in je binnenwereld gebeurt, vraagt er om dat je allereerst de deur weet te openen naar dit interne landschap.

Welke ingang heeft jouw voorkeur? Welk zintuig is het meest ontvankelijk om je systeem tot ontspanning te brengen? Of heb je baat bij een goede herinnering? Speigeling. Een voorbeeld misschien? Of dat er geluisterd wordt naar jouw idee?

Zo kun je een start maken dieper te duiken in je binnenwereld. Dynamieken te onderzoeken. Onderscheid te maken in de wirwar van gevoelens. Gedachten. Stemmingen. Om ruimte te creëren. Zodat fixaties weer in beweging kunnen komen.

contact maken met jezelf

Het vinden van de juiste ingang maakt dat je van binnenuit gaat ontspannen. En daarmee wordt het denken rustiger. Je begint weer contact te krijgen met jezelf. Met je lichaam. Je klaart op. Het fight/flight/freeze systeem komt tot rust. Een andere zenuw wordt wakker. De Nervus Vagus.

Deze zenuw wordt ook wel de “feel-good zenuw” genoemd. Je klaart op. Je wordt “juicy”. De Nervus Vagus wordt daarnaast de sociale zenuw genoemd. Want bij het online komen van deze zenuw, die op zijn weg door het lichaam ook je hart en gezicht aanraakt, openen we ons voor de ander. 

de diepere laag

Het vinden van de juiste ingang maakt dat je een bodem creërt voor diep innerlijk werk. Je kunt gaan kijken naar stress-patronen. Trauma. Emotionele en relationele patronen. Overtuigingen die je hebt, krijgen een vraagteken achter zich. Klopt jouw interpretatie wel?

wat ga je doen?

Hoewel zowel je fysieke, emotionele en mentale lichaam aangesproken worden binnen een sessie, is er vaak een voorkeur om te starten bij een van deze lichamen. Hieronder een aantal kenmerken per “lichaam”, waarbij ik ook aangeef welk hersendeel aangesproken wordt als je hier je start maakt voor de weg naar binnen.

photo by Anthony Beardsell -click-

$

Het fysieke lichaam. Reptielenbrein

Werken verrichten in je binnenwereld begint bij hulp in je regulatie. Kom van onrust naar vitaliteit. Van passiviteit naar rust. Groeiend naar een lekker gevoel in je buik. 

Stress-reductie. Regulering. Zelfregulering. Drie woorden die passen bij je werk hier.

$

Het emotionele lichaam. Het limbisch systeem

Lichaamsgerichte oefeningen voor op- en ontlading brengen je in contact met jezelf. Net als het in expressie brengen van wat je voelt. Leer je behoeften kennen. Je verwachtingen. Leer onderscheid aan te brengen tussen anxiety en emoties. En in de driehoek redder-dader-slachtoffer. En krijg overzicht in complexe situaties.

$

Het mentale lichaam. De prefrontale cortex

Op welke manier staat je verhaal in verbinding met je emoties? Of lichaamssensaties? Heb je het gevoel dat je veel “moet”? Is er sprake van schaamte? Schuld? Doemdenken? (Zelf)kritiek? Een altijd voortdenderende trein?  

Leer jezelf kennen via inquiries. Inzichtgevende vragen. Symboliek. 

misschien heb jij deze vraag ook?

Als HSP-er en Hb-er heb ik last van overprikkeling. Kan het helpen om meer in contact met mijn lichaam te komen?

De ervaring leert dat leren hoe je jezelf kunt reguleren enorm kan helpen in het beter verwerken van prikkels. Afhankelijk van de persoon werk ik of direct met lichamelijke gewaarwordingen of wat je met je andere zintuigen waarneemt. Maar soms is dit ook niet een juiste ingang en kijk je veel meer naar sferen en fijne herinneringen. 

Toegang krijgen tot je binnenwereld gaat hand in hand met meer lichaamsbewustzijn. 

Maar nogmaals: het is erg persoonlijk en via een eerste gesprek kunnen we uitvinden waar jij prettig op reageert.

Dit lijkt allemaal ook vrij meditatief. Klopt dat?

De reis naar binnen is zeker meditatief te noemen. Afhankelijk van wat je daar tegen komt, kan het werk wel wat dynamischer worden. Hoe sta je in je relatie bijvoorbeeld? En met name: wat gebeurt er in jou in relatie tot de ander? 

Soms blijkt het dat beweging en ademhaling nodig zijn om verder in je binnenwereld te duiken. Soms lijkt aanraking een manier om verder te komen.

Dus ja, het is meditatief. Maar het kan daarna alle kanten op.

Is dit hetzelfde als Somatic Experiencing of NARM?

Ik ben opgeleid in zowel SE als NARM. En gebruik zeker ook elementen uit de werkwijze van Peter Levine en Larry Heller in mijn werk. 

Maar je reis naar binnen valt of staat met het vinden van de voor jou juiste ingang. Daar is mijn eerste focus.

Is het mogelijk om alleen (ademhalings)oefeningen te krijgen, zonder perse de diepte in te gaan?

Intrapsyschisch werk kan heel goed, zonder allerlei thema’s aan te snijden. Wat merk je aan je lichaam als je meer gaat ademen? Hoe ziet de wereld eruit als je beter in je vel komt te zitten door lichaamsgerichte oefeningen? Welke verbindingen ontstaan er als je symbolen vindt voor jouw verhaal? Misschien merk je mettertijd dat er behoefte ontstaat aan het werken op bepaalde onderwerpen die je bezighouden. Maar misschien vind je via de oefeningen ook handvatten die je helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Zonder “therapie”. 

Via mijn online platform www.slowsouldiving.nl bied ik persoonlijke ontwikkeling aan vol psycho-educatie, oefeningen en meditaties, waarbij je op eigen gelegenheid en tempo je binnenwereld verder ontdekt. Met facultatief online support.

Ik heb het gevoel dat ik juist te veel in mijn binnenwereld zit. Wat doe jij dan?

Dat is een goede vraag. Het kan zeker zo zijn dat je teveel in een terugtrekking zit bijvoorbeeld. Of dat je de neiging hebt te dagdromen. Of juist heel erg aan het denken bent. Observerend. Dissociërend.

Wat is dan de weg naar buiten? Wat maakt dat je vastzit? Het zijn vragen die interessant kunnen zijn om “over na te denken”.

Is dit iets voor jou? En ben je nieuwsgierig en bereid de volgende (soms noodzakelijke) stap te nemen?

Misschien voel je gelijk een “ja” bij bovenstaande. Of resoneert het wel, maar heb je vragen. Via onderstaande knop kun je contact met mij opnemen voor een afspraak/intake of meer informatie.