06 – 51 98 48 20 contact@bodymindtherapy.nl

cranio sacraal therapie

Ik wil graag iets met je delen. Toen ik begon met mijn opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapy in 1995 was Cranio Sacraal Therapie een van de onderdelen die wij gedoceerd kregen. De vormen van lichaamswerk waren in die tijd nog vrij “hard”. Naast beweging en ademhaling was ook bijvoorbeeld het slaan op kussens en matrassen nog altijd een bijna vast onderdeel tijdens een opleidingsblok. Allemaal niet verkeerd natuurlijk. Het heeft me ook zeker geholpen om diepere lagen van mijn woede te leren begrijpen. En het heeft me zeker geleerd me vrijer te uit. Maar…wat een verademing was Cranio Sacraal Therapie!

Ik kende cranio (zoals ik het altijd noem) al, omdat ik sinds mijn 22e jaar regelmatig op een behandeltafel had gelegen. Maar nu mocht ik het zelf leren. Met mijn medestudenten. 4 dagen lang. En zakken in de ontspanning en verzachting. In de verbinding en ruimte. In diepere meditatieve staten en stilte. Ik vond cranio heel helend. En besloot nadat ik mijn opleiding te hebben afgerond bij Etienne Peirsman allerlei cursussen en workshops rondom Cranio Sacraal Therapie te volgen.

Zo gezegd, zo gedaan. Naast mijn persoonlijk werk, wat ik heel trouw bij een en dezelfde therapeut heb gedaan, werkte ik, ploeterde ik soms, door de opleidingsblokken heen. 

Zette ik cranio eerst in als deel van een behandeling, na een aantal jaar voelde ik me zeker genoeg om een hele Cranio Sacraal sessie te geven. Als volledige behandeling dus.

Tegenwoordig is Cranio Sacraal Therapieeen vast onderdeel binnen mijn praktijk. Soms zet ik het in als integratie na een sessie of als integratie na een bepaald thema te hebben doorgewerkt. Soms als hele behandeling.

voor wie is cranio sacraal geschikt?

Ik denk vaak bij bepaalde type cliënten aan cranio als behandelvorm. Ik noem een aantal kenmerken.

  • als je niet zo goed onder woorden kunt brengen wat je voelt
  • als je wat gedissocieerd bent en je vind het OK om aangeraakt te worden
  • als je last hebt van stress
  • als de nabijheid van de ander jouw systeem reguleert
  • als je behoefte hebt om dieper in jezelf te voelen en daar ruim de tijd voor te willen hebben
  • als integratie na een sessie vol commotie
  • als manier om je systeem te reguleren, zodat paniek en angst minder de overhand nemen

Binnen een aanraking ga je ook voelen hoe je eigenlijk reageert. Verstijf je even, maar ontspan je daarna? Vind je het wel prettig aangeraakt te worden bij je voeten, maar niet bij je schouders? Wat gebeurt er eigenlijk als je arm bewogen wordt door een ander? Of je been?

In een aanraking kom je van alles tegen. Daar hebben we het dan over.

werkwijze

Je ligt op je rug op behandeltafel. Binnen mijn praktijk werk je altijd met je kleren aan (schoenen uit).  En leg ik een dekentje over je heen als je dat prettig vindt. Ik werk zonder muziek. De muziek zit in jou 🙂

nieuwsgierig?

Maak een afspraak. Hieronder vind je ook een PDF waarin je kunt lezen hoe Etienne Peirsman van het instituut PSCA aankijkt tegen Cranio Sacraal Therapie.

PDF

Adres:

Den haag

Breda

Telefoon:

06 – 51 98 48 20

Email:

info@bodymindtherapy.nl

Quick links

Inner worlds

Outer worlds

Verlangen als vertrekpunt

Belichaamd bewustzijn

Persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer

Complex trauma

Zelfhulp Plus